Alcool la volan – intre lumea lui Bachus si Codul Penal in trafic

alcool la volan

Ai circulat cu ALCOOL la Volan?

Scopul acestui articol isi propune a fi informarea publicului si, mai ales, a conducatorilor auto cu privire la efectele pe care le poate avea sofatul dupa consumul de alcool la volan.

In primul rand, toti conducatorii auto cunosc dispozitile OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cunoscuta si sub numele de Codul Rutier.

De asemenea, relevante in acest sens sunt si dispozitiile Regulamentului din 4 octombrie 2006 de aplicare a OUG nr 195/2006 (in continuare, Regulamentul).

Actul normativ reprezinta o legislatie pe care esti obligat sa o parcurgi atunci cand esti cursant al unei Scoli de soferi si din care esti verificat, atat practic, cat si teoretic, in vederea obtinerii permisului de conducere.

Consumul de alcool la volan reprezinta o activitate absolut incompatibila. Art. 36, alin. (1) din OUG nr. 195/2002 prevede urmatoarele:

Participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporala a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private.

Or, prin a conduce sub efectul alcoolului, participantul la trafic in calitate de sofer, pune in pericol atat alte persoane si bunuri, cat se pune in pericol si pe sine si bunurile proprii (cel putin, autovehicolul la volanul careia se afla).

Desi toti posesorii de permis cunosc faptul ca le este interzis sa sofeze dupa ce au consumat alcool, in realitate, exista numeroase situatii in care acestia incalca aceasta obligatie.

Ce este de facut in acest caz, daca ai apasat pe pedala alcool la volan

Daca ai ajuns in siguranta la destinatie, nu ai cauzat niciun incident sau accident, recomandarea este sa faci tot posibilul sa nu mai conduci in stare de ebrietate sau, cel putin, de euforie.

Daca ai fost surprins de organele de Politie, trebuie sa stii ca nu orice politist poate sa constate savarsirea contraventiilor la regimul circulatiei pe drumurile prublice, ci doar un politist de la politia rutiera sau politia de frontiera.

In temeiul art. 179, alin. (2) si (3) din Regulament, 

Polițistul rutier sau polițistul de frontieră aflat în punctul de trecere a frontierei de stat, care acționează în cadrul echipajului mixt, are, ca principale atribuții:

a) să oprească vehiculele pentru control și să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor;

b) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența să. 

Reprezentanții autorităților din cadrul echipajului mixt au ca principale atribuții:

a) să acționeze, împreună cu polițiștii rutieri sau cu polițiștii de frontieră, pentru respectarea de către conducătorii de vehicule sau de către operatori a normelor privind transportul rutier pe drumurile publice din România;

b) să execute activități de control privind condițiile de efectuare a transporturilor rutiere, precum și de verificare a stării tehnice a vehiculelor, conform competentelor;

c) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența lor.

ATENTIE, nu ignora semnalul de oprire al agentului din trafic

alcool la volan

In momentul in care acesta iti solicita sa stationezi pe partea dreapta a carosabilului, trebuia sa faci acest lucru.

Intotdeauna, organul de politie este obligat sa se legitimeze si sa iti spuna in ce consta verificarea.

De asemenea, la randul tau trebuie sa te legimitezi si sa prezinti permisul de conducere.

Alcool la volan poate fi identificat si masurat doar cu aparatura speciala

Cand doreste sa verifice daca ai consumat alcool la volan, politistul te va testa cu ajutorul unui etilotest – aparat care masoara concentratia de alcool in aerul expirat.

Acest etilotest este un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic (conform art. 185 din Regulament).

In cazul in care alcoolemia este sub 0,40 mg/l aer pur expirat, nu este necesara recoltarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei din sange.

Insa, in cazul in care conducatorul auto solicita recoltarea de probe biologice, acest lucru se poate efectua (de ex: in cazul in care conducatorul auto nu a consumat alcool, insa a mancat niste bomboane cu alcool – in acest caz, nu putem vorbi de alcoolemie in sange).

Art. 185, alin. (2) si (3) ale Regulamentului stabileste care sunt cazurile in care se vor ridica si probe biologice:

(2) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:

a) rezultatul testării arată o concentrație mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat; b) în eveniment este implicat un vehicul care transporta mărfuri sau produse periculoase.

(3) Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezența în organism a substanțelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.

Alcool la volan va fi cercetat obligatoriu si in baza Art. 186 al Regulamentului: 

În cazul accidentelor de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, conducătorii vehiculelor sunt obligați să se supună testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori al medicamentelor cu efecte similare acestora. Dacă rezultatul testării arată o concentrație mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau indică prezența în organism a substanțelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducătorii de vehicule sunt obligați să se supună recoltării probelor biologice.

            De asemenea, art. 187 al Regulamentului prevede: Conducătorii de vehicule sau de animale implicați în accidente de circulație din care a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane sunt obligați să se supună recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau, după caz, a consumului de substanțe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.

Art. 88 al OUG nr. 195/2002 stabileste procedura de rezoltare a probelor biologice in vederea stabilirii valorii a ceea ce inseamna alcool la volan:

– Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezența unui polițist rutier, în condițiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, în următoarele spații ale instituțiilor medicale:

a) în interiorul unităților de asistență medicală autorizate;

b) în ambulanțe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcție aparținând Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare;

c) în interiorul unităților medico-legale.

PROCEDURA DE LA INML

– Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanței sau autospecialei aparținând Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare, care intervine la evenimentele în legătură cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenței medicale de urgență sau de prim ajutor, precum și în situația în care persoana implicată într-un accident de circulație refuză transportul de urgență la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport;

– Recoltarea mostrelor biologice se face cu respectarea normelor stabilite potrivit art. 125 lit. c (adica, in conformitate cu normele emise de catre Ministerul Sanatatii in acest sens);

– Transportul mostrelor biologice, recoltate la unitatea medico-legală în vederea realizării analizei toxicologice, va fi efectuat de către polițistul rutier;

– Stabilirea concentrației de alcool sau a prezenței în organism de substanțe psihoactive se face în instituțiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății;

– Stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate (etiloteste);

– Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge;

– Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge;

– Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice;

In ce situatie ti se poate retine permisul de conducere atunci cand conduci sub influenta de alcool la volan?

Exista doua situatii importanta cand ramai fara permis daca ai consumat alcool la volan

Cand ai avut alcool la volan de cel mult 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat:

Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic, i se retine permisul de conducere dacă valoarea concentrației este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulație, dacă nu dorește recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condițiile stabilite la art. 194 alin. (1) (art. 192, alin. (1) din Regulament).

Când conducătorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoțit de polițistul rutier la cea mai apropiată instituție medicală autorizata sau instituție medico-legala, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de-a două recoltare de probe biologice (art. 192, alin. (2) din Regulament).

Cand ai avut alcool la volan este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat (art. 193 Regulament):

  Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoțit de polițistul rutier sau, după caz, de polițistul de frontieră, imediat, la cea mai apropiată instituție medicală autorizata sau instituție medico-legala pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentrației de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

După recoltarea probelor biologice, polițistul rutier retine permisul de conducere și eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulație.

Atunci când conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra să actul de identitate și nici permisul de conducere, polițistul rutier este obligat, înainte de a-l conduce la instituția medicală autorizata sau instituția medico-legala, să facă verificări în evidente pentru stabilirea identității acestuia și a situației permisului de conducere.

În situația în care conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra să permisul de conducere, polițistul rutier îi aduce acestuia la cunoștință, prin înștiințare scrisă pe care i-o înmânează imediat, că nu mai are dreptul să conducă autovehicule sau tramvaie până la finalizarea dosarului penal, precum și obligația de a preda permisul de conducere serviciului poliției rutiere pe raza căruia a fost săvărșită fapta.

Cate probe biologice se recolteaza pentru a se identifica infractiunea sau contraventia?

Pentru determinarea alcool la volan se recoltează două probe biologice la interval de o ora intre prelevări. În cazul refuzului de prelevare a celei de-a două probe biologice nu se efectuează calculul retroactiv al alcoolemiei.

Refuzul persoanei examinate de a i se recolta cea de-a două proba biologică se consemnează în procesul-verbal de prelevare.

Atentie:

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. (art. 337 Cod Penal).

Care e limita intre contraventie si infractiune?

            Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta alcoolului poate constitui atat  contraventie, cat si  infractiune.

            Departajarea intre contraventie si infractiune este determinata de nivelul alcoolemiei. Atentie, se va lua in calcul nivelul de alcool din sange, iar nu nivelul de alcool din aerul expirat. Astfel incat, e relevant ceea ce arata analizele de sange, iar nu ceea ce indica aparatul etilotest.

Normele legale prevad urmatoarele:

            a). Fapta constituie contraventie daca concentratia de alcool din sange este mai mica de 0,80 g / l alcool pur in sange;

            b). Fapta constituie infractiune daca concentratia de alcool din sange este mai mare de 0,80 g / l alcool pur in sange;

            Dupa cum se poate observa, contraventia reprezinta o fapta mai putin grava in comparatie cu o infractiune, cu un pericol social redus.

Incadrarea faptei in contraventie sau infractiune prezinta importanta in ceeea ce priveste regimul sanctionator.  

Referitor la contraventii, relevante sunt dispozitiile Cap. VII ale OUG nr. 195/2002, capitol care reglementeaza Raspunderea contraventionala si in ce priveste alcool la volan.

Art. 95, alin. (1) al OUG nr. 195/2002 stabileste:

Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amenda ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).

Sanctiunile contraventionale complementare care pot fi luate impotriva unei persoane care a condus un autovehicul pe drumurile publice aflandu-se sub influenta alcoolului sunt:

a) aplicarea punctelor de penalizare; b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;

Regimul amenzilor contraventionale este stabilit prin art. 98 al OUG nr. 195/2002. Alin. (1) al respectivului articol stabileste:

Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. (in prezent, 1 punct amenda valoreaza 145 lei, prin derogare de la dispozitia enuntata anterior).

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte – art. 102, alin. (3) OUG nr. 19/2002: a) conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;

Codul penal incrimineaza doar infractiunile in ce priveste alcool la volan.

Astfel, art. 336, alin. (1) Cod Penal stabileste:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

In continuare, art. 336, alin. (2) Cod Penal defineste si o varianta asimilata a infractiunii, si anume: Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Infractiunea comporta si o varianta agravanta – art. 336, alin. (3) Cod Penal: Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Te-ar putea interesa si urmatoarele articole:

IMPORTANT! OUG nr. 195/2002 enumera cazurile in care se poate suspenda exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, si anume:

Art. 103, alin. (1), lit. c) – pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală (fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege), renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal (sa nu conduca anumite vehicule prevazute de instanta);

Art. 103, alin. (1), lit. d). –  pentru o perioadă de 90 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile:

  •  art. 16 alin. (1) lit. b) (fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege), 
  • art. 16 alin. (1) lit. e) (lipseste plangerea prealabila, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale) și 
  • art. 16 alin. (1) lit. g) (a fost retrasa plangerea prealabila, in cazul infractiunilor pentru care retragerea acesteuia inlatura raspunderea penala, a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii) din Codul de procedură penală,

Ori s-a dispus: – renunțarea la urmărirea penală;

  • renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei,

In ambele cazuri, dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal (sa nu conduca anumite vehicule prevazute de instanta); ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;

Cand va fi sustinut din nou testul de verificare a cunostintelor, pentru redobandirea dreptului de a conduce

In situatia in care permisul este suspendat ca urmare a conducerii sub influența băuturilor alcoolice, titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (art. 106 ind. 1 alin. (1) OUG nr. 195/2002).

Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c), până la expirarea acesteia.

Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la paragralfele anterioare se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere sau la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

PROCESUL VERBAL – actul prin care se constata savarsirea unei contraventii

            In ceea ce priveste procesul verbal prin care se constata savarsirea unei contraventii, mentionam faptul ca acestuia ii sunt aplicabile dispozitiile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Art. 15, alin. (1) al OG nr. 2/2001 – Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, denumite în mod generic agenți constatatori.

Art. 16, alin. (1) al OG nr. 2/2001 enumera mentiunile pe care trebuie sa le contina, in mod obligatoriu, procesul-verbal de constatare a unei contraventii:

– data și locul unde este încheiat;

– numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;

– numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;

– indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație;

– posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;

– termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.

În cazul contravenienților cetățeni străini, persoane fără cetățenie sau cetățeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse și următoarele date: seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.

IMPORTANT! În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității procesului-verbal.

Art. 17 din OG nr. 2/2001 stabileste si sanctiunea care intervine in cazul in care una din mentiunile obligatorii lipseste din procesul-verbal de constatare a contraventiei:  Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.

Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator și de contravenient.

Sanctionarea in lipsa

În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor.

În acest caz procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia.

Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.

În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

CUM SE APLICA O SANCTIUNE CONTRAVENTIONALA?

            În cazul în care prin actul normativ de stabilire și sancționare a contravențiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplică și sancțiunea.

Dacă, potrivit actului normativ de stabilire și sancționare a contravenției, agentul constatator nu are dreptul să aplice și sancțiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de îndată organului sau persoanei competente să aplice sancțiunea. În acest caz sancțiunea se aplică prin rezoluție scrisă pe procesul-verbal.

Nu toate sanctiunile sunt legale, echitabile si normale

Sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului și de celelalte date înscrise în procesul-verbal.

Ce se intampla cand s-a produs un prejudiciu

 În cazul în care prin săvârșirea contravenției s-a cauzat o pagubă și există tarife de evaluare a acesteia, persoana împuternicită să aplice sancțiunea stabilește și despăgubirea, cu acordul expres al persoanei vătămate, făcând mențiunea corespunzătoare în procesulverbal.

 Dacă nu există tarif de evaluare a pagubei persoana vătămată își va putea valorifica pretențiile potrivit dreptului comun.

 Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului și, dacă este cazul, părții vătămate și proprietarului bunurilor confiscate.

Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancțiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia

Procesul-verbal de constatare a contravenției este titlu de creanță și înștiințare de plată.

Dacă agentul constatator aplică și sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se mențiune în acest sens în procesul-verbal.

Contravenientul va semna de primire. În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii.

Comunicarea procesului-verbal se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puțin un martor.

Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Cine sesizeaza Procurorul?

Art. 30 din OG nr. 2/2001 precizeaza ce se intampla in cazul in care fapta constituie infractiune, si anume: Dacă persoana împuternicită să aplice sancțiunea apreciază că fapta a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, constituie infracțiune, sesizează organul de urmărire penală competent.

 În cazul în care fapta a fost urmărită ca infracțiune și ulterior s-a stabilit de către procuror sau de către instanță că ea ar putea constitui contravenție, actul de sesizare sau de constatare a faptei, împreună cu o copie de pe rezoluția, ordonanța sau, după caz, de pe hotărârea judecătorească, se trimite de îndată organului în drept să constate contravenția, pentru a lua măsurile ce se impun conform legii.

Termenul de 6 luni pentru aplicarea sancțiunii curge de la data sesizării organului în drept să aplice sancțiunea.

PLANGEREA CONTRAVENTIONALA  – CALEA DE ATAC IMPOTRIVA PROCESULUI VERBAL DE CONSTATARE A UNEI CONTRAVENTII

Calea de atac impotriva procesului verbal prin care se constata savarsirea unei contraventii este plangerea contraventionala. Aceasta este reglementata atat de OG nr. 2/2001, cat si de OUG nr. 195/2002.

Termenul in care se poate face plangerea este de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal.

Instanta competenta sa judece plangerea contraventionala

Instanta competenta sa judece plangerea contraventionala este Judecatoria in a carei circumscriptie  a fost savarsita contraventia (la aceasta instanta se va depune plangerea pe care intelege contravenientul sa o formuleze). Controlul aplicării și executării sancțiunilor contravenționale principale și complementare este de competența exclusivă a instanței competente sa judeca plangerea contraventionala.

Plângerea suspendă executarea, ceea ce inseamna ca, in cazul in care ati formulat o plangere impotriva procesului verbal de constatare a savarsirii unei contraventii, nu trebuie sa achitati amenda, ci trebuie sa asteptati pana la pronuntarea unei hotarari de catre instanta care judeca cererea dvs.

 Judecătoria va fixa termen de judecată, care nu va depăși 30 de zile, și va dispune citarea contravenientului sau, după caz, a persoanei care a făcut plângerea, a organului care a aplicat sancțiunea, a martorilor indicați în procesul-verbal sau în plângere, precum și a oricăror alte persoane în măsura să contribuie la rezolvarea temeinică a cauzei.

Asiguratorul va plati daunele din accident in prima faza

În cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație, judecătoria va cita și societatea de asigurări menționată în procesul-verbal de constatare a contravenției.

Instanța competentă să soluționeze plângerea, după ce verifică dacă aceasta a fost introdusă în termen, ascultă pe cel care a făcut-o și pe celelalte persoane citate, dacă aceștia s-au prezentat, administrează orice alte probe prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalității și temeiniciei procesului-verbal, și hotărăște asupra sancțiunii si a despăgubirii stabilite.

Plângerile împotriva proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor se soluționează cu precădere.

Conform OUG nr. 80/2013, taxa judiciara de timbru care trebuie achitata in contul UATului in raza caruia domiciliaza intervenientul si care trebuie atasata plangerii contraventioanle este de 20 lei.

Punerea în executare a sancțiunii amenzii contravenționale

Procesul-verbal neatacat în termen de 15 zile de la data inmanrii sau comunicarii, precum și hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a soluționat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.

Executarea se face astfel:

a) de către organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției în termenul prevăzut de lege;

b) de către instanța judecătorească, în celelalte cazuri.

Inlocuirea amenzii cu munca în folosul comunității

În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanța în circumscripția căreia s-a săvârșit contravenția, în vederea înlocuirii amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, ținându-se seama, după caz, și de partea din amendă care a fost achitată.

În cazul în care contravenientul, citat de instanță, nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii instanța procedează la înlocuirea amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.

Mai avem informatii, poate te ajuta:

ATENTIE!

In situatia in care, ca urmare a conducerii sub influenta alcoolului, o persoana savarseste infractiunea de vatamare corporala din culpa (art. 196 Cod Penal) sau infractiunea de ucidere din culpa (art. 192 Cod Penal), se nasc noi situatii juridice, pentru faptuitor – raspunderea penala pentru savarsirea acestor infractiuni, dar si pentru victima intrucat  se naste dreptul victimei de a obtine Despagubiri.

Avocat Gabriela Cristea – Cabinet Avocatura Velicu & Asociatii

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.