Actualizarea sumelor executate silit poate fi abuziva

Actualizarea sumelor executate silit se raporteaza la Principiul legalitatii, astfel ca nu orice suma poate fi executata ulterior actualizarii.

Pentru a dovedi ca actualizarea sumelor executate silit a intervenit abuziv si nelegal, trebuie sa intelegem cum porneste executarea silita

Conform art 666 din Codul de procedura civila, pentru ca un executor judecatoresc sa apeleze efectiv la forta coercitiva a statului (poprire, sechestrul auto, sechestru parti sociale sau actiuni, executarea silita imobiliara s.a.), un judecator ii impune limite.

Încheierea de incuviintare a executarii silite, emisa de instanta de executare, va arata suma ce urmeaza a fi executate, atunci când aceasta este determinată sau determinabilă.

Asadar, instanta de executare se va pronunta pe o anumita suma ce va fi obiectului demersurilor executionale, astfel executarea sumelor executate silit poate fi ilegala, adica sa incalce limitele conferite de judecator.

ATENTIE! Chiar si incheierea de incuviintare a executarii silite poate fi emisa in mod ilegal si abuziv.

Creanta trebuie a fi una certa, lichida si exigibila ulterior actualizarii

Totusi, si in situatia in care s-ar admite faptul ca actualizarea creantei a avut loc potrivit dispozitiilor legale, suntem de parere ca respectiva operatiune nu poate produce efecte juridice cat timp creanta nu este una certa.

Daca in actul de executare silita lipseste modul de calcul al acesteia, daca lipsesc minime explicatii asupra naturii sumei,  pe ce durata de timp este datorata si calculata, etc., din punctul meu de vedere, actualizarea este ilegala si trebuie a fi contestata la Judecatorie.

Executarea silita in intregime si / sau actualizarea sumelor executate silit pot cuprinde zeci de motive clasice deja de executari silite ilegale.

Atentie la contractele de credit, unde nu este permisa actualizarea in timpul executarii silite

In sustinerea afirmatiilor noastre, invederam dispozitiile O.U.G. nr. 50 /  2010  privind contractele de credit oferite consumatorilor.

Conform alin. 8 din cadrul articolului 38 : 

Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.

Exemplul unui dosar recent unde am anulat actualizarea sumelor executate silit

https://portal.just.ro/303/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30300000000434220&id_inst=303

NICA MARIANAContestator
INVESTCAPITAL LTDIntimat

10.11.2022
Solutia pe scurt: Admite în parte contestatia la executare.
Anulează încheierea de actualizare a creantei din data de 05.09.2022 emisă de BEJA Cătălin Visan si Manuel Andrei Dorcioman în dosar de executare nr.7809/2016.

actualizarea sumelor executate
actualizarea sumelor executate

Cum verifici Actualizarea sumelor executate silit raportat la legislatie?

Primul pas este sa ceri actele de la executor privind actualizarea debitului in timpul executarii silite.

Uite aici model de cerere:

https://velicu.eu/anularea-executarii-silite-abuzive-actele-din-dosarul-de-executare/

Verifici actele singur, sau cu ajutorul unui avocat specializat in executari silite:

Sesizezi Judecatoria pentru a contesta actualizarea sumelor executate silit, daca ai gasit bresa.

Alta actualizare anulata de noi

INVEST CAPITAL LTD si KRUK – alta actualizare ilegal efectuata ( BEJ MARGINESCU ) de SUMA executata silit.

actualizarea sumelor executate

Judecatoria Turda a admis contestatia la executare, formulata de mine anul acesta si a anulat încheierea de actualizare a creantei din data de 18.01.2023 din dosar execu?ional nr. 2373/2020 aflat pe rolul BEJ Mărgineanu Viorel Victor Daniel.

Document: Hotarâre 3506/2023 04.12.2023

In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Ne dorim ca Romania sa devina o tara sigura, unde sa te poti dezvolta social, profesional si spiritual. Ajutandu-te si pe tine, vom face un pas mic dar important, in drumul spre o tara mai curata, mai sigura.

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.